Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση

Ενα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην πορεία υλοποίησης της πολιτικής που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα και το παραδίδει στην κερδοσκοπία των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων αποφάσισε η κυβέρνηση παραδίδοντας σε ιδιώτες τον έλεγχο της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Η απόφαση παραχώρησης του 23% των μετοχών σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή επιταχύνει τις εξελίξεις για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΕΥΑΘ. Με την πώληση του 23%, το Δημόσιο θα φτάσει να κατέχει το 51% από το 74% που έχει σήμερα.

Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το 1998, με τη συνένωση του Οργανισμού Υδρευσης - ήδη είχε μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία από το 1997 - και του Οργανισμού Αποχέτευσης σε μια εταιρεία, την ΕΥΑΘ ΑΕ. Στη συνέχεια, το 2001, η ΕΥΑΘ ΑΕ μπήκε στο Χρηματιστήριο και ξεκινά και τυπικά η διαδικασία διανομής μετοχών σε επίδοξους επενδυτές. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε την πορεία ιδιωτικοποίησης με σπάσιμο των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ και δημιουργία θυγατρικών εταιρειών, είσοδο εργολάβων και συμμετοχή πολυεθνικών στο μετοχικό της κεφάλαιο (η SUEZ κατέχει το 5%, με πρόθεση να αποκτήσει τουλάχιστον το 25%).

Από το 1998 που ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ τα τιμολόγια κατανάλωσης νερού αυξήθηκαν κατά 320%. Την ίδια περίοδο ελλιπής ήταν η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών, ενώ υπήρξε υποβάθμιση της ποιότητας του νερού. Παράλληλα μειώθηκε το προσωπικό από 800 σε 450 εργαζόμενους και παραδόθηκαν υπηρεσίες της ΕΥΑΘ σε εργολάβους (λειτουργία διυλιστηρίου και βιολογικού καθαρισμού, αποκατάσταση βλαβών, διανομή λογαριασμών κλπ). Οι εργαζόμενοι δέχθηκαν επίθεση στα συλλογικά εργασιακά τους δικαιώματα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πολιτική διώξεων της εταιρείας. Συνολικά αυτή η πολιτική μετέτρεψε την ΕΥΑΘ σε «φιλέτο» για τις πολυεθνικές εταιρείες - υποψήφιους επενδυτές που ήδη σφάζονται στην ποδιά της («Suez», «Veolia», «Aqualia» κλπ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΥΑΘ ΑΕ, τα κέρδη της αναμένονται στο τέλος του 2009 να αγγίξουν τα 20 εκατ. ευρώ. Στα σχέδια της ΕΥΑΘ ΑΕ είναι η είσοδός της και σε νέους τομείς (οπτικές ίνες, τηλεπικοινωνίες, εμφιάλωση νερού κλπ) μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Δώδεκα χρόνια τώρα προχωρά βήμα βήμα στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει καθορίσει η ΕΕ, με τη συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πλαίσιο με το οποίο δε διαφώνησαν ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική πρέπει να εναντιωθούν συνολικά ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ. Κόντρα στην πολιτική που μετατρέπει σε εμπόρευμα και το νερό, μετά την Παιδεία και την Υγεία. Να οργανώσει τον αγώνα του μαζί με το ταξικό κίνημα, που δεν μπήκε ποτέ στο παιχνίδι των ποσοστών μετοχοποίησης, και να διεκδικήσει φτηνό και υψηλής ποιότητας νερό για την πόλη, να επανέλθει η ΕΥΑΘ 100% κάτω από δημόσιο έλεγχο. Να μπει στον αγώνα και να παλέψει για να αποτελέσει η ΕΥΑΘ λαϊκή περιουσία, στο πλαίσιο ενός ενιαίου, δημόσιου οργανισμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ